فهرست مطالب

دانش هنرهای تجسمی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1393)

نشریه دانش هنرهای تجسمی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا کیاشمشکی*، فرزان سجودی صفحه 1

    چگونگی شکل گیری گفتمان نقاشی نوگرا در ایران، مورد مطالعه ی مقاله ی پیش رو است. بررسی چگونگی تولید نشانه های نوظهور در نقاشی معاصر ایران، براساس نظریه ی گفتمان لاکلا و موفه و روش تحلیل متون با توجه به مفاهیم رمزگان برون متنی و ساختار سلسله مراتبی متن برطبق نشانه شناسی لایه ای انجام گرفته است. تحقیق حاضر از نظر هدف بنیادی، از نظر روش توصیفی تحلیلی است.یافته ها نشان می دهد که کنش اجتماعی نوگرایی با ورود دال های شناوری چون "امپرسیونیسم"، "پست امپرسیونیسم" ، "اکسپرسیونیسم" و "کوبیسم" از طریق مطالعه ی آثار مدرن اروپا، شکل گرفت و در پی آن، دال "سنت های تصویری" مدلول تازه ای یافت و با ایجاد مدلول تازه، گفتمان هایی تازه در رابطه باهم شکل گرفتند و بدین سان هویت "نوگرایی" در رابطه با "سنت گرایی" به تثبیت رسید.

    کلیدواژگان: نقاشی ایران، نقاشی نوگرا، نشانه شناسی لایه ای، تحلیل گفتمان، لاکلا و موفه
  • لیلا نفیسی نیا* صفحه 2

    یکی از نقوش سنتی فرش ایران نقش هراتی است. این نقش از نظر لغوی منسوب به هرات و دراصطلاح، ساختاری است متشکل از دو برگ -یا دو برگ ماهی شکل _  متقابل و قرینه که گل شاخص و درشتی را در برگرفته اند.در این نوشتار سعی بر آن است که ضمن  توصیف دقیق  این نقش  ، ساختار فرمی آن تحلیل شده و انواع آن در واگیره , متن و حاشیه فرش معرفی گردد.  مطالعه سیر تحول این نقش نشان می دهد که روش ها و سلایق بافندگان هرمنطقه از نقطه نظر سبک بافت ، اندازه واگیره ، نقشمایه های به کار رفته ، شیوه طراحی و رنگ بندی, موجب تغییرات ، تنوع و اطلاق اسامی متعدد به این نقش شده است که خود، عامل مهمی درشناسایی محل بافت آن به شمار می آید. درروند تحولات  این نقش ، همچنان دو ویژه گی تداعی حرکت نقشمایه های اصلی به دور نقشمایه مرکزی و استفاده ازحاشیه های خاص _  سماوری و یا دوستکامی_  پابرجا مانده است. همچنین به دلیل کاربرد مسلط نقشمایه ماهی و یا برگ مشابه ماهی ، این نقش تقریبا در تمامی مراکز بافت ایران، "ماهی"، " ماهی درهم"،"حوض و ماهی" نامیده شده است. این تحقیق به روش توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: فرش، هراتی، ماهی درهم، ساختار، سبک
  • محمود طاووسی، آزاده مدنی صفحه 3

    فرهنگ و هنر ایران و هند دارای ویژگی های مشترکی بوده اند که هم به سبب ریشه های نژادی مشترک بعضی از اقوام ساکن در این دو سرزمین و هم به دلیل همسایگی دو کشور و تبادلات فرهنگی بین آن ها بوده است. این مشترکات البته باعث نشده است که اختلافات چشم‏گیری نیز در زمینه‏های مذهبی و اجتماعی وجود نداشته باشد. زنان در این دو فرهنگ یکی از نقاط اختلاف هستند. این اختلاف در هنر به شکلی و در جامعه به شکلی دیگر ظاهر می‏شود. هدف از انجام این پژوهش قیاس تطبیقی جایگاه زن در هنر هند و ایران باستان است. پرسش اصلی تحقیق این است که چه اشتراکات و چه افتراقاتی در این زمینه میان این دو فرهنگ وجود دارد؟ تحقیق بر این نظریه استوار است که آثار هنری مربوط به زنان، مشخص‏کننده‏ی نوع نگاه جامعه به ایشان است. روش تحقیق تاریخی - توصیفی است و نتایج تحقیق نشان می دهد که با وجود وفور تصاویر و آثار هنری زنانه در هند و پرستش ایزدبانوان بسیار، جامعه‏ی ایرانی احترام بیشتری نسبت به مقام زن داراست و تصویرگری زنان در هند نتوانسته به کسب حقوق اجتماعی برای ایشان کمک کند.

    کلیدواژگان: زن، الهه، هنر، ایران، هند
  • سجاد باغبان ماهر صفحه 4

    مطابق نظر اسطوره شناسان جدیدی همچون رولان بارت، اساطیر در دوران معاصر از میان نرفته بلکه فقط تغییر شکل داده اند و با بازتولید خود حتی بارها پایدارتر از قبل به کار خویش ادامه می دهند. یکی از موثرترین اسطوره های بازتولید شده در دوران معاصر ایران، به ویژه در ارتباط با آثار هنری و صنایع دستی، تخت جمشید است که هم در دوران پهلوی و هم دوران بعد از انقلاب، هرچند با رویکردهای متفاوت، حضور پررنگی داشته است. در این مقاله پس از بررسی موضوع «اسطوره های معاصر» با توجه به آرای نظریه پردازان این حوزه، به اسطوره بازتولید شده تخت جمشید در دوران معاصر پرداخته و کارکردهای ایدیولوژیک آن در ایران معاصر نمایانده شده است. در این راستا نمونه های متعددی از آثار هنری و صنایع دستی معاصر نیز بررسی شده است.

    کلیدواژگان: تخت جمشید، اسطوره های معاصر، هنر، صنایع دستی
  • مهدی اصل فلاح، اعظم نعمتی صفحه 5

    ما بخشی از جهان طبیعی هستیم و در یک مسیر مشترک با اقدامات متقابل خود، در حالی که ما بر طبیعت اثر می گذاریم طبیعت نیز ما را تحت تاثیر قرار می دهد. فرم دادن به این ارتباط و اقدامات متقابل، بخش کلیدی طراحی مد سازگار با طبیعت(پایدار) است. محصولات پوشیدنیبه عنوان زیر مجموعه ای از محصولات مصرفی با طول عمر کوتاه نقش زیادی در نوع این ارتباط و تاثیرات ما بر طبیعت برعهده دارند. می توان با ملاحظلات و راهکارهایی تمامی فعالیت های فرآیند طراحی و تولید، مصرف و پس از مصرف را به نحوی مدیریت کرد که حداقل اثرات نامطلوب را بر محیط زیست و در نتیجه انسان و اقتصادش گذاشت.مقاله حاضر می کوشد از زاویه دید جدیدی(ارزش آفرینی) به راهکارهایی برای رسیدن به توسعه پایدار-با تاکید بر مرحله طراحی و استفاده- در صنعت مد و لباس بپردازد. به جرات می توان گفت که در چرخه توسعه پایدار، طراحی کمترین سهم را دارد در حالی که که تمام معضلاتی که ممکن است در اثر تولید یک محصول برای محیط زیست بوجود آید، بصورت مستقیم یا غیر مستقیم به تصمیمات طراحی مربوط می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد بهترین شیوه برای حفظ طبیعت، الهام از خود طبیعت و تقلید از سیستم ها و مدل های حاکم بر آن است. این مدل بر استفاده از منابع تمام نشدنی، تعداد اجزای کمتر، چرخه های بسته، ملاحظات زیبایی شناسانه، ایجاد وابستگی به محصول و بازگشت به طبیعت سخن می گوید.

    کلیدواژگان: طراحی پایدار، پایداری، مد و لباس، کاربر
  • فواد نجم الدین صفحه 6

    پژوهش حاضر به یافتن پاسخی برای توضیح انحراف بیرونی قابل توجه چشمان در چهره پردازی های ابوالحسن خان غفاری ملقب به صنیع الملک می پردازد. نظر به اهمیت مساله سبک شناسی آثار و تاثیر سنت پیکرنگاری درباری زند و قاجار بر آثار هنرمند، ابتدا ویژگی های آثار صنیع الملک از این منظر مورد بررسی قرار گرفته است و سپس فرضیه ها یک به یک طرح و بررسی شده اند؛ اینکه انحراف بیرونی چشمان حاصل تکرار سنت، شبیه سازی واقعیت چهره، زیبایی شناسی وجنات همایونی پادشاه و یا قلم شوخ و جسور هنرمند، یا حتی خطای فنی بوده باشد، یا آنکه عامدانه از سنتی اروپایی اقتباس شده باشد. نهایتا حاصل یافته ها و تحلیل ها، دو فرضیه یا ترکیبی از آن ها را مستحکم تر نشان می دهد؛ این که انحراف چشمانحاصل ترکیبی از ضعف تکنیک و برخی چهارچوب های سبکی حاکم بر آثار اوست و تآثیر انکارناپذیر سنت پیکرنگاری درباری؛اصولا چشمان را در آثار او بسیار مشخص تر و آشکارتر ازنقش چشمان در نقاشی عینیت گرای متاثر از غرب ساخته است. و دیگر اینکه صنیع الملک طی سفر خود به ایتالیا احتمالا با شمایل نگاری های پیشارنسانسی آن دیار روبرو شده و با الهام از ویژه گی چشمان این آثار که با رویکردی قراردادی دارای انحراف ترسیم شده اند، همین قاعده را در آثار خود نیز مریی داشته است. پژوهش حاضر از نوع بنیادی است و با روش توصیفی تحلیلی به بررسی نمونه های تصویر شده به قلم هنرمند پرداخته است.

    کلیدواژگان: چهره پردازی، صنیع الملک، انحراف چشم، هنر قاجار، پیکرنگاری درباری
  • آسیه محمدیان، محمدرضا شریف زاده صفحه 7

    هنر محیطی به عنوان یک جنبش هنری که به نظر می‏رسد سعی دارد راه حلی برای بحران و معضلات زیست محیطی که امروزه جهان را در برگرفته مطرح کند، برای رسیدن به اهدافش با مدد ازتمامی شرایط خارجی، فیزیکی، اجتماعی و فرهنگی که می‏توانند فرد یا گروهی را تحت تاثیر قرار دهند در مسیر اهدافش گام بر می‏دارد. به تعریفی، هنر محیطی که یکی از شاخه‏های هنر جدید است، سعی دارد با نگرشی نو به رابطه انسان با طبیعت بپردازد و راهکارهای جدیدی را برای همزیستی با محیط اطراف در اختیارمان بگذارد. با نگاهی دقیق‏تر به هنر محیطی و زیر‏شاخه‏های آن و  هنرمندانی که به نوعی در این عرصه گام نهادند، ابعادی آشکار خواهد شد که به همان اندازه‏ای که طبیعی هستند‏، فرهنگی نیز هستند. بنابراین با توجه به نقش علم نشانه‏شناسی که در این میان سهم بسزایی را در معرفی فرهنگ‏ها و جهان امروز ایفا می‏کند؛ و از آنجا که در حوزه نشانه‏شناسی هیچ چیز خالی از نشانه نیست و از طرفی در هم آمیختگی جهان نشانه و نانشانه موضوعی است قابل تامل، به همین سبب در این پژوهش، نشانه‏شناسی فرهنگی، در خصوص رابطه موجود بین "فرهنگ، طبیعت و آثار هنرمحیطی" پرداخته و همچنینبررسی سه اثر از سه هنرمند شاخص هنر محیطیو بررسی نشانه‏ها در این آثار از طریق رویکرد نشانه‏شناسی فرهنگی و لایه‏های زیرین معنایی اثر مورد مطالعه و بررسی قرار می‏گیرد. روش تحقیق در این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است، که بر این اساس ضمن دیدن اشتراک‏هایی در استفاده از عناصر طبیعت از قبیل (سنگ، چوب،...) و میرا بودن آن‏ها به تفاوت‏های بیانی و نوع بکارگیری عناصر در زیر‏شاخه‏های هنر محیطی و آثار این هنرمندان می‏توان پی برد. علاوه بر آن می‏توان نتیجه گرفت، این آثار که در طبیعت شکل می‏گیرند جزیی جدا ناپذیر از طبیعت و فرهنگ انسانی در مناطق مختلف و یا فرهنگ‏های فراگیرتر هستند. نشانه‏ها در این آثار دارای بار معنایی فرهنگی -اجتماعی می‏باشند، چرا که در ابتدا به حفظ محیط‏زیست و زندگی بشر در سطحی وسیع و در کنار آن به بیان فرهنگ‏های مشترک جهانی می‏پردازند.

    کلیدواژگان: نشانه‏ شناسی فرهنگی، نشانه، فرهنگ، هنر محیطی، محیط زیست
|
  • Z Kiashemshaki *, F Sojoodi Page 1

    This article is an attempt to study the formation of modernist painting discourse in Iran. The study of newly emerging signs in Iranian contemporary painting has been done under the light of Laclau and Mouffe’s discourse theory and the concepts of extra-textual codes and hierarchical structure of texts as explained in stratificational semiotics. The present research is essentially fundamental. The method of the research is analytical and descriptive. Our findings show that the social action of modernism was formed by the involvement of floating signifiers such as “impressionism”, “post-impressionism”, “expressionism” and “cubism” through the study of modern European artworks and as a result, signifiers of “visual traditions” articulated with newsignifieds and therefore new discourses formed in relation to each other and the identity of “modernism” was established against “traditionalism”.

    Keywords: Iran painting, modernist painting, stratificational semiotics, Discourse Analysis, Laclau, Mouffe
  • L Nafisi Nia * Page 2

    Herati is a traditional pattern in Persian carpet. Lexically, this pattern is attributed to Herat and it consists of two motifs in structure – mainly reciprocal and symmetric leaves or fish shaped leaves that encircle a distinctive large flower.Herati design can be connected to the ancient art of Iran, but the latest form is clearly identified in the artworks of Timurid and Safavid era.Perhaps the first prototypes of Herati carpet design were woven in Herat, in the Great Khorasan or the region, and then were introduced to the world’s carpet markets. Nevertheless, gradually along with other weaving centers in Iran, it is woven in other countries like India, Afghanistan, Armenia, Turkey and Syria.Due to the variety of methods, weaving style, taste, sampler size, common motifs, design and color, in different regions, the Herati pattern has entailed various names and that can especially contribute to the identification of the regions of production.design Two characters have survived In the process of the design development:_ Circular multiplication of the main motifs around the central motif._ The use of certain SAMAVARI and DOOSTKAMI borders.Due to the dominance of fish & fish–shaped leaf motifs, and use of diamond shape, called pond, this motif is traditionally named as “Fish”, “Fish Up”, “Fish and Pond” in all Iran’s weaving centers, and in fact these are versions of the Herati patterns.In this article the structure of Herati pattern, its evolution and its different versions in different parts of Iran has been comparatively investigated.

    Keywords: Persian carpet, Herati, Fish Up pattern, structure, style
  • M Tavousi, A MADANI Page 3

    Iranian and Indian cultures have similarities based on partly common racial origins in habitants. Additionally, due to the historical vast common border lines, considerable cultural exchanges are identified between the two cultures. However, despite the similarities, major differences in social and religious backgrounds are inevitably significant. Women are a part of these different perspectives. The differences may appear in different forms either in art orsociety. The purpose of this research is a comparative analogy of women’s status in Ancient Iranian and Indian art. The question of the research is which similarities and dissimilarities are identified in women’s status in the two cultures. The research is based on the social reflection theory which assumes arts to be representing social and cultural structures of the time including women’s status. This research uses a historical-descriptive method and the results indicate that in spite of the profusion of women in Indian visual arts and the significant variety of the worshiped goddesses in India, Iranian society shows more respect for women and the presence of women in Indian visual arts, makes no connection with their social status uplift.

    Keywords: Women, goddess, art, Iran, India
  • S BAGHBAN Page 4

    The more recent trend of mythologists, including Roland Barthes state that the myths are not abandoned in the contemporary life, but just transformed, and through regeneration, they now prove to function even more sustainable and effective than the past. Persepolis is one of the most frequently reproduces myths in contemporary Iran, especially through the handcrafts produced either before or after the Islamic revolution in Iran (1978). The present research investigates the reproduction of Persepolis myth and its ideological functions in Iranian contemporary art in the light of the idea of “Contemporary Myths”. Tokens of this reproduction/regeneration process in contemporary artworks and handcrafts are studied through the article.

    Keywords: Persepolis, Contemporary Myths, art, Handcrafts
  • M FALAH, A NEMATI Page 5

    As a part of the natural world, while making effects on the nature, we take mutual effects from it. Hence, formation of this mutual interaction makes a key feature in sustainable, environmental designs. Clothing products, as a sub-division of seasonal short-lived products, are of great impact on this mutual connection between us, the human kind and the nature. Hence, considering specific standards and solutions through the whole process, from design to production, consumption and post-consumption, the least possible amount of ecological and economic impact is made. The present research tends to focus on solutions for the sustainable development in fashion and clothing, based on the new perspective of “value-making”. Clearly, design process is of the least focus in the cycle of sustainable development, while mostly all the ecological and environmental impacts of the product, either directly or indirectly are referred to the design process. Findings show that the most effective solution to prevent the ecological impacts is the appropriation of natural and organic systems in design. This adaptive model will be based on concision, closed cycles, aesthetic considerations, and responsibility to the nature.

    Keywords: sustainable design, Sustainability, fashion, clothing, Applicant
  • F NAJMEDIN Page 6

    The present study investigates on the deviation of eyes in portraits made by Sani’-ul-Molk, the Qajar royal painter. Analyzing the exact visual and technical features of the works in the course of his artistic life, it assesses the possible causes affecting the deviation in eyes, either accidental or intentional. Through the analysis, different scenarios including his technical weakness, the reality in subjects, symbolic codes etc. were articulated as well as evaluated. The results shows two possibilities: either technical problems magnified in the light of stylistic traditional norms, or intentional reproduction of symbolic codes referring to the middle ages’ religious painting in Italy. Though a combination of both possibilities could be valid. The study is fundamental and takes in the descriptive – analysis method.

    Keywords: Portraiture, Sani’-ul-Molk, Deviated Eys, Qajar Art, Royal Portrature
  • A Mohamadian, M Sharifzade Page 7

    Environmental art as an art movement that claims to present a solution to the environmental crisis and problems of the contemporary world, takes in all the external, physical, social and cultural opportunities which might affect any person or group in order to realize this idea. In other words, environmental art, which is one of the ratheryounger branches of art, tries a new approach to the human relationship with nature and explores new ways for coexistence with the environment around. By a deeper consideration into environmental art, its branches and artists, some new aspects of equally natural and cultural value will be revealed. According to the role of semiotics which has an important position in textual analysis of the contemporary culture phenomena, and on the other hand the combination of significant and insignificant world is considerable, the relationship between “culture, nature and works of environmental art” is subject to this study. And also, three works of three environmental artists are studied through a cultural semiotic approach to layers of meaning. This descriptive-analysis research is based on the view that participation of the elements of nature such as stone, wood, etc. and its temporality would make essential differences inexpression and application of the elements in works performed by these artists. Furthermore, it can be concluded that these works which are formed in the nature, become an inseparable part of the nature and human culture in different regions orcultures. Marks and signs have cultural and social connotations because they preserve ecology and human life primarily and parallel with the expression and common world cultures.

    Keywords: Cultural Semiotics, Sign, culture, environmental art, ecological